Z cyklu: Mali mieszkańcy naszych wód Bałtyckie „szybowce”, czyli mewy

ELKA KROPELKA
mewy

Przebywając nad morzem każdy z nas miał na pewno okazję spotkać mieszkańców plaż, czyli szybujące nad falami i naszymi głowami mewy. Ale ile wiemy o tych hałaśliwych ptakach? Czy jest u nas tylko jeden gatunek? Co oznaczają różnice w ubarwieniu? Spróbujmy dowiedzieć się czegoś więcej. W Polsce występuje 8 gatunków mew, z czego kilka pojawia się w okresie migracji.

Głównie zimą można zaobserwować przedstawicieli zamieszkujących daleką północ i północny wschód, gdyż u nas w kraju mogą przetrwać mrozy tamtych obszarów. Ptaki te są mało płochliwe i bardzo chętnie pobierają pokarm od człowieka. Jak można zauważyć, mewy mają różne ubarwienie. Ta odmienna kolorystyka upierzenia ma nie tylko związek z różnicami gatunkowymi, ale również z ich wiekiem. Mewy inne ubarwienie mają jak się wyklują, inne po 2 latach, a jeszcze inne w późniejszym wieku. Różnice te dotyczyć będą również pory roku, a także zmian związanych z rozrodem, gdzie pojawia się tzw. „szata godowa” (przed złożeniem jaj) oraz „szata spoczynkowa” po wykluciu i opuszczeniu gniazda przez pisklęta.

Kilka podstawowych cech o tych niesamowitych ptakach. Mewy mają masę ciała od 100 g do 3 kg. Nie występuje u tych ptaków dymorfizm płciowy, a duża głowa uzbrojona jest w mocny, prosty dziób. Ich krępy tułów o długich skrzydłach, w większości składa się z długich kości dłoni i lotek, a nogi posiadają 3 spięte błoną pławną palce. Mewy to doskonali lotnicy, szybując pokonują długie dystanse i potrafią szybować w czasie burzy, a także wirować w powietrzu. Dobrze pływają, ale nie nurkują, a na lądzie potrafią chodzić i biegać.

Najpospolitsza w Polsce jest mewa śmieszka. Występuje w głębi lądu często zasiedlając wysypiska śmieci, a także jeziora i rzeki. Mewa śmieszka jest trochę większa od gołębia. Pospolitym gatunkiem jest również nomen omen mewa pospolita. Ostatnio w Polsce mocno spadła populacja tego gatunku. Dużo większe rozmiarem są mewy srebrzyste. To one najczęściej zasiedlają wybrzeża bałtyckie. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ich w ogóle nie było, a dziś swoją agresją eliminują i wypierają ze swoich rejonów inne gatunki ptaków. Zdecydowanie mniejsza jest mewa biała. Również występuje nad Bałtykiem, ale spotykana jest również w miastach. Zdecydowanie rzadziej spotykane są u nas jeszcze 4 gatunki mew: żółtonoga, czarnogłowa, białogłowa i romańska.

Zachęcamy do obserwacji i fotografowania tych związanych z wodą ptaków, gdyż nie wszędzie na świecie jest taka możliwość. 

Tekst i zdjęcia: A. Brysiewicz

Galeria: 
Z cyklu: Mali mieszkańcy naszych wód Bałtyckie „szybowce”, czyli mewy
Z cyklu: Mali mieszkańcy naszych wód Bałtyckie „szybowce”, czyli mewy
Z cyklu: Mali mieszkańcy naszych wód Bałtyckie „szybowce”, czyli mewy