Gazowana wrząca woda

ELKA KROPELKA
źródło:http://www.seriouseats.com/

Pewnie przebywając w domowej kuchni wielu z nas miało okazję zagotowywać wodę w celach kulinarnych. Albo chociaż towarzyszyliśmy np. rodzicom w tej czynności. Widzieliśmy, że po jakimś czasie woda zaczyna osiągać wysoką temperaturę i zaczynają pojawiać się „bąbelki”. Jak powstaje to zjawisko? Dziś postaramy się to wytłumaczyć.

Czym jest gotowanie wody albo inaczej wrzenie wody. Jest to związane z parowaniem wody całą jej objętością. W trakcie wrzenia cząsteczki cieczy ma energię pozwalającą przemienić się w formę gazową. Część z tych cząsteczek będąca przy powierzchni paruje bezpośrednio do otoczenia. Te znajdujące się głęboko przy dnie ma niewystarczającą energię do uwolnienia i nie mogą wydostać się na zewnątrz. Cząsteczki są ściśnięte w naczyniu i natrafiając na ścianki, w których uwięzione są pęcherzyki powietrza przechodzą w stan gazowy. Większa ilość zebranych w ten sposób cząsteczek cieczy powoduje, że ciśnienie wewnątrz pęcherzyków jest tak wysokie, że wypychany jest on siłą wyporu wynosząc się do powierzchni gdzie ulega pęknięciu. Na powierzchni tworzy się wówczas para wodna i powietrze. Opisane zjawisko może pozwoli nam zatrzymać się nad gotującym garnkiem i uzmysłowieniem ile w tej cieczy zachodzi procesów. Warto się przyjrzeć.

Autor: A. Brysiewicz